Akevitt som base i cocktails

Akevitt som base i cocktails er i ferd med å bli en trend over hele verden. I New York og London ser vi blant annet at de bytter ut whisky og gin med akevitt.Akevitt har et unikt smaksbilde med sitt særegne preg av karve, anis, sitrus og andre kryddernoter kombinert med vanilje-, kaffe- og karamellsmaker fra eikefatene den har vært lagret på. Andre populære brennevin til bruk i cocktails har også krydderpreg eller fatpreg, men bare den norske akevitten har begge deler.

Fatlagret akevitt har mye til felles med den amerikanske whiskyen bourbon. I drinker der du vanligvis ville brukt whisky kan fatlagret akevitt fungere fint. Ta utgangspunkt i en Whisky Sour eller en Old Fashioned, så er det bare bytte ut basebrennevinet og bruke akevitt i stedet. Vanskeligere trenger det ikke være!

I ulagret eller blank akevitter finner vi ofte friske krydderbilder som egner seg spesielt godt til lette, friske sommerdrikker, som for eksempel en tvist på en Daiquiri, en Gimlet eller Collins. Her tar den ulagrede eller blanke akevitten plassen til gin eller vodka for en spennende variant.

Vi anbefaler deg å eksperimentere med ulike klassiske drinker og bytte ut basebrennevinet med akevitt for en helt ny opplevelse. Videre kan du spille opp smaken til akevitten ved å balansere det med andre frukter og krydder som matcher godt til de fremtredende smakstonene i akevitten.

Her er tips til de beste sommerdrinkene

52 Shades

4 cl ulagret eller blank akevitt med hovedbestandel karve

3 cl limejuice

2 cl sukkerlake 1|1

1 spray/noen dråper anisbrennevin til å rense glasset

3 cm oppkuttet selleri (til garnityr)

Fremgangsmåte

Rist akevitt, limejuice og sukkerlake sammen i en cocktailshaker fylt med is, sil deretter over i et avkjølt cocktailglass som er sprayet eller raskt skylt med noen dråper anisbrennevin. Garner med en bit selleri.

Dilldall

4 cl ulagret dillakevitt

3 cl sitronjuice

1,5 cl sukkerlake

1 håndfull fersk dill, pluss en stilk til garnityr

Sodavann

Fremgangsmåte

Rist akevitt, sitronjuice, sukkerlake og dill sammen i en cocktailshaker fylt med is, sil deretter drinken over i et highballglass fylt med is, topp opp med sodavann og garner med en fersk dillstilk.

Epleslang

4 cl fatlagret akevitt med hovedbestanddel karve

Sör-Tyrol (eplejuice)

Fremgangsmåte

Fyll et highballglass med isbiter og hell ingrediensene direkte i glasset. Rør lett om og garner med en epleskive.

Bloody Jubi

4 cl ulagret akevitt med hovedbestanddel dill og med smaksnyanser av koriander

2 cl sitronjuice

Ca. 12 cl tomatjuice

3 dråper worchestersaus

2 dråper tabasco

Sellerisalt + sort pepper, selleristang og koriander til garnityr

Fremgangsmåte

Rist alle ingrediensene sammen i en cocktailshaker fylt med is, sil deretter alt over i et highballglass, med eller uten is. Garner glasset med en kant av sellerisalt og pepper og tilsett en selleristang og en liten kvist koriander som garnityr.