Akevitt som base i cocktails

På varme sommerkvelder smaker det gjerne godt med en forfriskende cocktail. Men før du går i gang med å lage din vante mojito eller en sangria, bør du vurdere og heller prøve deg på en gammel kjenning med en ny vri. Gå ut av komfortsonen din og prøv heller en cocktail basert på et brennevin fra 1500-tallet, nemlig akevitt.


Hvorfor passer akevitt så bra i cocktails?

Den unike smakprofilen til akevitt gjør at det ikke bare er en glede å drikke ren (gjerne med en kald øl ved siden av) men den gjør seg også spesielt godt i cocktailer. Akevitt kan brukes på samme måte som gin, og blir faktisk kaldt «Nordens Gin», forskjellen der imot er at akevitt, tiltros for at det er destillert på samme måte som gin, har et litt mer spennende og framtredenen krydderbilde. Akevitt er sterkt krydret. noe som gir akevitten en kraftig karakter slik at den trenger gjennom alle de andre ingrediensene i cocktailen. Dette er mye av grunnen til at bartendere finner dette brennevinet så spennende; drinkene får en litt mer framtredenen smak når man bruker akevitt.

Oppskrifter

For bartendere og særs interesserte er det innlysende hvordan man skal bygge opp en cocktail, og hvordan man skal lage en drink som har det lille ekstra. For oss dødelige er det vel få av oss som har et arsenal av ulike brennevinsorter i skapet slik bartender har. Vi har vel strengt tatt heller ikke tid eller kompetanse til å lage avanserte siruper og laker som bartendere gjerne bruker.

Det finnes et hav av oppskrifter på akevittcocktails, og noen er helt overkommelige, til og med enkle, å lage hjemme:

Aquavit Mule

Klassikeren Moscow mule, der vodkaen er byttet ut med akevitt. Veldig enkel og forfriskende på en varm sommerdag.

Du trenger:

4 cl Akevitt

1 dl Ingefærøl

Saften fra ½ lime

Slik gjør du: Det hele blandes, og serveres med isbiter. Server gjerne med en skive frisk ingefær.

Aquavit Tonic

Du trenger:

4 cl blank, ulagret akevitt

8 cl Tonic

En sitron- eller agurkskive

Isbiter

Slik gjør du: Fyll et longdrinkglass med is. Hell akevitt over, og fyll opp med tonic. Gni en sitron- eller agurkskive langs kanten av glasset og legg den oppi glasset. Rør og server.

TIPS: Prøv deg frem med annen garnityr! Hva med for eksempel pepperkorn eller stjerneanis?

Akevitt Sour

Du trenger:

4 cl blank akevitt

4 cl sitronsaft

2 cl sukkerlake (kok 1:1 vann og sukker)

1 eggehvite*

Slik gjør du: Ha alle ingrediensene i en shaker, husk å shake uten is først siden du bruker eggehvite. Tilsett deretter isen og shake igjen. Fyll opp et rocksglass med is og hell drinken i glasset.

*Eggehvite gir ikke smak,bare tekstur. Kan fint droppes.

Lysholm Limonade

Du trenger:

4 cl Blank akevitt

Schweppes Bitter Lemon

Slik gjør du: Det hele blandes, og serveres med isbiter.


Bloody Linie

En variant av Bloody Marie.

Du trenger:

5 cl Fatmodnet akevitt

10 cl tomatjuice

En dæsj tabasco

En dæsj Worchestersause

En dæsj sitronsaft

Salt og pepper på toppen.

Slik gjør du: Bland alle ingrediensene, hell over et cocktailog serveres med isbiter.