Mat

Akevitt til sommermaten

Sommer med reker på kaia, spekemat og saftige kjøttretter på grillen. Sammen med en kald øl passer det også godt med en akevitt i glasset.

Til grillmaten

Selv om sommermaten gjerne serveres med mindre alkoholholdig akevitt, kan kryddersterk mat tåle litt alkohol som forsterker kryddersmaken i akevitten.

Til grillmat bør man derfor velge en fatmodnet og krydret akevitt. Det er mye smak i grillmaten, og det er med akevitt som det er med vin. Kraftige retter med mye smak krever en kraftigere vin/akevitt, mens en lettere rett passer til lettere vin/akevitter.

Sprit opp sjømaten

De fleste sverger nok til hvitvin til rekene, men det går an å prøve seg med lett og lyst øl og en dillakevitt eller blank sommerakevitt til. Blåskjell som gjerne dampes i hvitvin, kan også dampes i akevitt. Ved å tilsette litt akevitt i denne retten vil man, når alkoholen har fordampet, sitte igjen med gode kryddersmaker, som vil komplementere blåskjellene.

Til salt og røkt mat

Spekemat og akevitt -og øl er ikke fremmed for hverandre. Det salte og røkte kjøttet kan tåle en middels kraftig akevitt, som fatlagret sommerakevitt eller Fjøllmat som er litt kraftigere i smaken.

Tommelfingerregel

En akevitt passer til det meste, enten i maten eller til maten. Det finnes et hav av varianter der ute, så prøve deg frem og finn din favoritt. Men, tommelfingerregelen er: til kraftige kjøttretter på grillen f.eks. bør man velge en fatlagret og smaksrik akevitt, og til lyse og lette sommerretter gå for en blank og lett akevitt.

Og husk, de blanke akevittene kan godt ligge i kjøleskapet og serveres kald, mens de fatlagrede kan godt stå på kjøkkenbenken og serveres romtemperert.


Se hele utvalget