Mat

Bourbon & BBQ

Det blir ikke mer amerikansk enn et glass bourbon. Opprinnelig fra Kentucky, er dette sørstats brennevinet godt kjent for å være en drikk med en viss finesse, som for øvrig pares godt med mat.

Hva er forskjellen mellom Whisky og Bourbon?

Det kan være vanskelig å forstå seg på kategoriene i brennevinuniverset. Vi har alle hørt de forskjellige betegnelsene og merkenavnene, men noen kan være vanskelig å skille. Når det kommer til bourbon tenker nok mange at dette er en whisky, og det stemmer. Det som kanskje kan være litt forvirrende er at whisky ikke alltid er bourbon. Forvirrende, ja!

Men, måten man lager –og klassifiserer hvorvidt det er en bourbon eller ei, er strengt regulert:

  • Bourbon må produseres i Amerika og være laget av minst 51% mais (de resterende 49% er fra hvete eller rug og bygg)
  • Bourbon må lagres i nye amerikanske eikefat
  • Bourbon kan ikke være over «160 proof», altså 80% alkohol.

Bourbon og mat

Siden bourbon er fra sørstatene i USA, passer brennevinet naturligvis godt sammen med de fleste sørstatsretter - BBQ, bacon, pulled pork, fritert mat eller liknende. Det er viktig å huske at når du parer mat med bourbon, skal det være en viss harmoni. Bourbon kan fort oppleves som en dominerende smak, og da er det spesielt viktig å pare med mat som komplementere denne smaken, slik at ingen av elementene stikker seg ut.

Basert på dette prinsippet, pares også nøtter, frukt og sjokolade godt med bourbon. Sukkeret fra visse frukter kan for eksempel skape smaksendringer i bourbonen, noe som kan gi en helt ny drikkeopplevelse. En tommelfingerregel er at så lenge det er søtt, røyket eller krydret kraftig, vil det sannsynligvis smake med en bourbon til.

Prøv deg frem, være kreativ og innover, så kan denne klassiskeren fort bli en favoritt til mat.