Mat

Drikke til julematen

Når det kommer til den tradisjonelle julematen, så er det snakk om en del kraftige smaker og mye fett, og det er vanskelig å pare dette med en vin eller liknende. Man trenger en akevitt med litt kraft, mye smak og en høy alkoholprosent. Dette har med å gjøre at akevitt bærer smak samtidig som den har en rensende effekt.

Et måltid skal oppheves og harmonere, og smake godt, og det gjør det når man drikker akevitt ved siden av. Når det er sagt så er det viktig å drikke akevitt på den "riktige" måten. Sørg for å nippe akevitten, romtemperert, gjerne med litt mat i munnen, det bedrer smaksopplevelsen.

Akevitt til ribbe

Akevitt er et perfekt følge til ribba, og da gjerne en fatmodnet akevitt, gjerne en juleakevitt. Prøv også gjerne akevitt tilpasset spesielt for ribbe som har mer kraft og styrke for å matche krydderne i ribba.

Øl: Til akevitten og ribben anbefales det å ha et øl til. Gjerne en juleøl med et godt maltpreg eller en bayertype, eller en lettøl med litt smakskraft.

Akevitt til pinnekjøtt

Når man skal velge akevitt til pinnekjøtt så er det flere gode alternativ. Man kan godt velge en fatmodnet akevitt da dette komplementerer det «søte» tilbehøret som kålrabistabbe og poteter o.l

Det er mye salt, og fårefettet er nokså kraftig i smak, så det er vanskelig å pare dette med en vin eller liknende. Man trenger en akevitt med litt kraft, mye smak og en høy alkoholprosent. Velg en fatmodnet akevitt med med tydelig fat- og krydderpreg, lagret i rundt 1-2 år som er spesialtilpasset den norske tradisjonsrike julematen. Prøv også gjerne en akevitt tilpasset spesielt for pinnekjøtt som passer helt perfekt til det salte kjøttet.

Øl: Til pinnekjøtt og akevitt anbefaler vi et tradisjonelt øl krydret med einer eller liknende typer øl for det absolutte beste resultatet. Kan også pares med lettøl, eller alkoholfritt juleøl.

Akevitt til lutefisk

Til den tradisjonsrike fisken hører det naturligvis med tradisjonsrik drikke, nemlig øl og akevitt.

Som med all mat så ønsker man jo den optimale opplevelsen. Et måltid skal oppheves og harmonere og smake godt, og det gjør det når man drikker akevitt ved siden av. Akevitt bærer smak.

Når det kommer til lutefisk så er lutefisken i seg selv relativt nøytral i smak. Dermed er det tilbehøret som bestemmer. Med mye fett og kraftige smaker passer det dermed med en fatmodnet akevitt og øl, drikke som takler alle smakene.

Øl: Til lutefisk og akevitt anbefales det å ha et øl til. Gjerne en juleøl av den gode gamle sorten, som man får kjøpt på Vinmonopolet.