Mat

Drikke til pinnekjøtt

Som med all mat så ønsker man jo den optimale opplevelsen. Når det kommer til pinnekjøtt, velg en akevitt som har litt kraft.

Når man skal velge akevitt til pinnekjøtt så er det flere gode alternativ. Man kan godt velge en fatmodnet akevitt da dette komplementerer det «søte» tilbehøret som kålrabistabbe og poteter o.l

Det er mye salt og fårefettet er nokså kraftig i smak, så det er vanskelig å pare dette med en vin eller liknende. Man trenger en akevitt med litt kraft, mye smak og en høy alkoholprosent.

Velg en fatmodnet akevitt, lagret i rundt 1-2 år som er spesialtilpasset den norske tradisjonsrike julematen. Prøv også gjerne en akevitt tilpasset spesielt for pinnekjøtt som passer helt perfekt til det salte kjøttet.

Temperatur: Bør ikke serveres rett fra fryseren – dette er en skikk som har kommet inn med dansk, tysk og svensk akevitt. Lav temperatur demper sprit og kryddersmaken. Perfekt temperatur på akevitten er mellom 16 og 18 grader.

Glass: Bruk tulipanformede glass, eventuelt cognac-glass. Den danske måten å drikke akevitt på har gjort at mange i Norge har for vane å bruke drammeglass. Disse passer derimot best til akevitt servert rett fra fryseren.

Øl: Til pinnekjøtt anbefaler vi et tradisjonelt øl krydret med einer eller liknende typer øl for det absolutte beste resultatet.