Inspirasjon

Hvorfor drikke vi akevitt i julen?

Trodde du at akevitt til julematen hjalp på forbrenning?

Feil! At akevitt bedrer fordøyelsen i forbindelse med fet julemiddag er en velkjent påstand. Mytene om akevittens helsebringende egenskaper kommer fra gammelt av, da akevitt først og fremst ble brukt i medisinsk sammenheng. Den 13. april 1531 sendte den danske høvedsmannen på Bergenshus, Eskil Bille, en pakke til Olav Engelbrektsson, den siste erkebiskopen i Norge. Pakken inneholdt «nogit Watn» som kalles «aqua vite» som skulle hjelpe mot «alle hånde krantdom som et menneske kan ha innvortes». «Aqua vite» betyr «livets vann» på latin og skulle altså hjelpe mot all slags sykdom. Nå vet vi at akevitt ikke kan kurere verken pest eller kolera, men navnet har vi beholdt, og troen på at den hjelper på fordøyelsen kan i hvert fall ha en viss placeboeffekt.

I motsetning til danske og svenske varianter, er norsk akevitt modnet i minst seks måneder på gamle sherryfat, noe som gjør smaken rundere og mer kompleks, mens alkoholen løser opp fettet og virker rensende i munnen. Et passende fatpreg, en stor andel krydder og rester av sherry fra eikefatet gjør at akevitt passer perfekt til tradisjonell norsk julemat, som er kraftig og fet.

Tradisjon eller funksjon?

Jula er en høytid spekket med tradisjoner, og et lite glass akevitt eller to til julematen hører for mange med. Mange assosierer nettopp akevitt med den smakfulle maten vi spiser i høytiden – enten det måtte være pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk. Men visste du at akevitt faktisk har en funksjon, dog ikke for fordøyelsen.

Når det kommer til den tradisjonelle julematen, så er det snakk om en del kraftige smaker og mye fett, og det er vanskelig å pare dette med en vin eller liknende. Man trenger en akevitt med litt kraft, mye smak og en høy alkoholprosent. Dette har med å gjøre at akevitt bærer smak samtidig som den har en rensende effekt. Akevitten renser på en måte munnen, som gjør at man får litt mer ut av måltidet. Man sitter ikke igjen men en fettsmak i munnen, noe man ville gjort med annen type drikke med lav alkoholprosent.

Et måltid skal oppheves og harmonere og smake godt, og det gjør det når man drikker akevitt ved siden av. Når det er sagt så er det viktig å drikke akevitt "riktig". Sørg for å nippe akevitten, romtemperert, gjerne med litt mat i munnen, det bedrer smaksopplevelsen.