Julecocktails

Akevitten har blitt en populær base i en rekke cocktail. Prøv en av disse til jul.

Glühwein med juleakevitt

Du trenger:

0.75 l. tørr rødvin (1 flaske)

1 skive appelsin

8 nellikspiker

2 kanelstenger

2 tørkede stjerneanis

4 ss. sukker

3 cl. Juleaquavit (per glass)

Slik gjør du: Ha alle ingrediensen bortsett fra akevitten i en kjele. Varm opp over middels varme i ca. én time. Ha Juleaquavit i en kopp/glass og tilsett gløggen. Pynt med en appelsinskive og en kanelstang.

Milk Punch

Du trenger:

2 cl. fatlagret akevitt som har ligget på bourbon fat

0,5 cl. vaniljeekstrakt* (kan også bruke Barista vaniljesirup)

0,5 cl. Sukkerlake*

1 cl. Kremfløte

2 cl. Helmelk

1 cl. eggehvite

Slik gjør du: Ha alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i ca. 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt rocksglass.

*Vaniljeekstrakt: Legg tre splittede vaniljestenger med frø i et hermetisk glass fylt med 50 cl rom, vodka eller sprit. La det stå i 8 uker, og rist en gang i blant.

* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

Christmas kiss

Du trenger:

4 cl. Akevitt som er ettermodnet på portvinsfat

8 cl. Tranebærjuice

Saften av en halv lime

Slik gjør du: Bland alle ingrediensene rett i et cocktailglass – eller i en kanne/et litermål hvis du skal lage til mange.

TIPS: Prøv deg frem med ulike akevitter! For å gjøre denne drinken litt fancy kan du gni lime mot kanten av cocktailglasset og dyppe kanten i sukker for å lage sukkerkant på glasset.

Catharina

Du trenger:

4 cl. Fatmodnet akevitt, lagret i ca 1-2 år – gjerne en mild variant!

6 cl. Eplemost

8 cl. Tonic

En sitronskive

En kanelstang

Slik gjør du: Bland alle de flytende ingrediensene i et glass, pynt med sitronskive og kanelstang.

TIPS: Hvis du setter kanelstangen i eplemosten en stund før servering, vil noe av den deilige kanelsmaken trekke ut og gi drinken en spennende twist!

Julens Aquavit & Tonic

Du trenger:

4 cl Ulagret botanical akevitt.

8 cl Tonic

Klementin

Slik gjør du: Fyll et longdrinkglass med is. Hell akevitt over, og fyll opp med tonic. Gni en skive av klementin langs kanten av glasset og legg den oppi glasset. Rør og server.

TIPS: Prøv deg frem med annen garnityr! Hva med for eksempel pepperkorn eller stjerneanis?