Cognac er det mest eksklusive brennevinet

5 grunner til at cognac er det mest eksklusive brennevinet!

1. Først og fremst er Cognac laget på fransk hvitvin (og alle vet jo at fransk hvitvin er godt!). Jordsmonnet fra de seks ulike områdene i Cognac (eller «cru») er forskjellige og vil i sin tur påvirke smaken på druene og vinen. Cognac er som oftest en blend av ulike årganger fra ulike crus, selv om man også kan få kjøpt cognac fra et bestemt årstall (en vintage) og/eller et bestemt cru.

2. Knapp tilgang på råvare: Cognac lages kun av druer fra et lite geografisk område påca. 80 000 hektar.

3. Alder: Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves. Cognac lagres på eikefat, og der koser den seg lenge. En XO har som oftest en snittalder på mer enn femten år, noe som er mye høyere enn minstekravet på seks år.

4. Ekte håndverk: For å lage Cognac, så må man først lage vin. Vinen må så destilleres to ganger. Vi må ha åtte flasker vin for å lage en flaske Cognac.

5. BNIC, kontrollorganet i Cognac, følger strengt med produsentene og stiller strenge krav til dokumentasjon og prosess. Dette sikrer at kvaliteten er høy og konsistent, og er nok mye av grunnen til det kvalitetsstempelet Cognac har.

Veien frem til tulipanglasset starter i en vin-mark i vakre Cognac, via ekte håndverk og generasjoner av kunnskap hos vinbonde og destillatør, før master blender setter siste hånd - eller nese, på verket. Hver dråpe har en lang og kompleks historie– og så er det jo også en liten bit av en vakker del av Frankrike.

**Cognac kan både nytes til mat, brukes i mate; både i salte og søte retter, eller i drinker.

Kvalitetbetegnelse

50 % av cognackjøpere vet ikke hva VS, VSOP eller XO betyr. Dette er kvalitetsbetegnelser som indikerer for hvor lenge yngste element i blenden må være lagret.

  • VS / Very Special: Det yngste element må være lagret i minst to år
  • VSOP / Very Superior Old Pale: Yngste element er lagret i minst fire år
  • XO / Extra Old: Yngste element er minst seks år. For XO har produsentene selv bestemt at minste alder fra 2018 skal øke til ti år for å sikre kvalitetsopplevelsen av denne eksklusive varianten.

Selv om minstekravet til alder er henholdsvis to, fire og seks år, så er snittalderen som oftest mye høyere. En XO kan ha elementer i seg som er 20-30 år eller mer. 

Cognac er mer allsidig en mange tror. Reiser du til Cognac på sommeren, vil du sannsynligvis få servert det vi i Norge i gamle dager kalte pjolteren: En cognac/tonic – som den er – eller pyntet med ingefær, lime og/eller en strimle agurk. De yngste kvalitetene er best i cocktails, og hvis du skal flotte deg, så anbefales herfra også Kongepjolteren; et par centiliter cognac toppet med champagne.