Mat

Lammestek til påske

Klassisk lammestek er typisk å servere i forbindelse med påske. Slik lager du den perfekte lammesteken, saus og tilbehør.

Lammestek – 6 porsjoner

1 stk. Lammelår, ca. 2,5 kg
2 ts Salt
1 ts Pepper
3 båt Hvitløk
4 stilker frisk Rosmarin
3 dl Vann

Ovnsbakte grønnskaer

6 stk. Gulrot i staver
1 stk. Sellerirot i biter
3 stk. Løk i båter
2 ss Olivenolje
Salt
Pepper

Sjysaus

Ca. 3 dl kraft fra steken
1 ss Maisenna

Slik gjør du:

Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steika med en kniv og stikk inn hvitløkbåter og rosmarinkvaster.

Legg så steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel grønnsaker rundt steken og drypp over olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper.

Sett steken i ovnen ved 125ºC. Når steketermometeret viser 65°C er steken medium, og på 70°C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75°C. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.

Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpanna og hev temperaturen til 200°C. Stek grønnsakene videre i ca. 15 minutter mens steken hviler

Lag saus ved å røre ut maisenna i kaldt vann og tilsette jevningen i kraften under stadig visping. Kok opp og smak til med salt og kvernet pepper.

Server gjerne med gode poteter, sjysaus og en god sennep eller ripsgelé.

@matprat.no

Drikke til lam - akevitt

Vel så viktig som maten, er hvilke drikke du parer med. Velger man å gå for en akevitt er det viktig å tenke på hvilke tilbehør man har til maten. Er det mye smaker -og fett kan man fint gå for en litt kraftigere akevitt med mye smak og en høy alkoholprosent.