mat

Tid for lutefisk!

Oktober har meldt sin ankomst, noe som betyr at lutefisksesongen endelig er i gang.


...men hva er egentlig lutefisk?

Lutefisk er utvannet tørrfisk som er lagt i lut og så vannet ut igjen. Den har en lang og tradisjonsrik historie i Norge, og blant de matrettene vi har spist lengst her til lands. I katolsk tid var det til og med påbud om å spise fisk på julaften, og lutefisk kan derfor kalles den opprinnelige julematen. Lutefisken er i sesong fra oktober til januar.

Lutefisk er et helt spesielt og velsmakende måltid basert på eldgamle norske tradisjoner. Til lutefisken serves det som regel bacon, ribbefett, sennepsaus, ertestuing og poteter, men dette varierer. Noen liker også tilbehør som brunost, sirup og potetlefse. Her er det egentlig bare å prøve seg frem for å finne ens egen preferanse. 

Hva drikker man til lutefisk?

Til den tradisjonsrike fisken hører det naturligvis med tradisjonsrik drikke, nemlig øl og akevitt. 

Som med all mat så ønsker man jo den optimale opplevelsen. Et måltid skal oppheves og harmonere og smake godt, og det gjør det når man drikker akevitt ved siden av. Akevitt bærer smak.

Når det kommer til lutefisk så er lutefisken i seg selv relativt nøytral i smak.  Dermed er det tilbehøret som bestemmer. Med mye fett og kraftige smaker passer det dermed med akevitt og øl, drikke som takler alle smakene. Akevitt har en rensende effekt i den forstand at man ikke sitter med en "fettsmak" i munnen, og er dermed med på å løfte måltidet og den generelle mastopplevelsen.