inspirasjon

Julens godbiter

Juleakevitt passer ikke bare til julematen, men også i julebaksten. Hele Norges favorittbaker Ida Gran Jensen har brugt de gyldne dråpene i helt unike kaker og julegodt.

- Utfordringen med å bruke akevitt i julebaksten er ikke at det blir for mye smak, men rett og slett å få frem smaken av akevitt. Det vil ikke smake akevitt av kakene, men den fremhever andre smaker og setter sitt eget preg som er veldig spennende, sier Gran-Jansen

Makroner med sjokoladeganache og juleaquavit

Du trenger:

  • 100 g mandelmel (ikke fettredusert)
  • 100 g melis
  • 40 g egg
  • 100 g sukker
  • 25 g vann
  • 40 g eggehvite

Slik gjør du: Det står eggehvite her to ganger, og det er ikke feil. Det aller første du gjør er å blande sammen mandelmel og melis og så sikte det over i en annen bolle. Hiv eventuelle store klumper. Bland inn 40 g eggehvite og rør med en slikkepott til du får en klissete masse. Sett til side.

Ta frem en liten kjele og tilsett sukker og vann. Kok opp og la koke til sukkerlaken måler 118 grader (bruk mat-termometer). Pisk resten av eggehvitene, 40 gram, i en ren kjøkkenmaskinbolle med ballongvisp. Eggehviten skal bli skummete og litt stiv. Hell den varme, 118 graders, sukkerlaken ned i eggehvitene i en tynn stråle mens maskinen går på lav/medium hastighet. Når all laken er tilsatt setter du hastigheten opp til høy. Pisk i ca. 7 minutter. Du har nå laget det som heter en italiensk marengs som skal være stiv, hvit og blank.

Rør deretter inn 1/3 av marengsen sammen med mandelblandingen med en slikkepott. Tilsett så resten av marengsen og vend den inn til du har en røre som flyter litt utover. Når du holder slikkepotten opp skal røren falle forsiktig ned igjen med noen mellomrom, da er røren klar. Jo mer du rører jo tynnere blir røren. Ha røren i en sprøytepose med rund tipp og sprøyt runde makroner på et stekebrett som enten er dekket med silikonmatte eller bakepapir. Dunk under stekebrettet noen ganger for å fjerne luftbobler. La makronene tørke til de får en tørr hinne på toppen. Det tar alt fra 40-75 minutter. Stek makronene på 150 grader i ca. 13-14 minutter. Avkjøl helt før du tar dem av matten.

Sjokoladeganache med juleaqauvit

Du trenger:

  • 100 g hakket mørk kokesjokolade
  • 1 dl kremfløte
  • 2-3 ss Juleaquavit
  • 1 ts smør
  • En liten klype salt

Slik gjør du: Varm opp kremfløten til kokepunktet. Trekk kjelen av platen og tilsett akevitten. Hell den varme fløten over hakket sjokolade og la stå i 2 minutter før du rører. Ha i smør og salt og bland godt. La det stivne enten på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet til du får en fast ganache som kan sprøytes mellom to makronskall.

Makron3.jpg#asset:16269


Pepperkaker med en tvist av akevitt

Du trenger:

  • 100 g sukker
  • 1 dl lys sirup
  • 1 ts kanel
  • 1 ts malt ingefær
  • 1/2 ts pepper
  • 1 ts natron
  • 0,5 dl Juleaquavit
  • 125 g romtemperert smør
  • 1 egg
  • 400 g hvetemel

Slik gjør du: Ha sukker og sirup i en kjele og kok opp. Tilsett kanel, malt ingefær og pepper. Rør godt sammen. Trekk kjelen av varmen og rør inn natron. Rør til slutt inn Juleaquavit. Hell den varme blandingen i en kjøkkenmaskinbolle med k-visp og tilsett romtemperert smør. Rør til smøret er smeltet. Rør inn egget. Rør til slutt inn melet og miks alt godt sammen. Deigen vil være litt løs, men det er meningen. Pakk deigen inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i 2 timer. Dryss litt mel på kjøkkenbenken, kjevle ut deigen og trykk ut rundinger. Stek på 210 grader i 8-10 minutter. Serveres gjerne med blåmuggost.

Pepperkake1.jpg#asset:16268

Sjokoladeakevittkuler

Aller først må du lage kakebunn.

Du trenger:

  • 100 g sukker
  • 1 egg
  • 100 g hvetemel
  • 25 g kakaopulver
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts natron
  • 1 ts salt
  • 1,5 dl melk
  • 1,5 ss rapsolje

Slik gjør du: Forvarm ovnen til 190 grader. Kle en 20 cm rund bakeform med bakepapir. Pisk sukker og egg til eggedosis. Bland sammen mel, kakaopulver, bakepulver, natron og salt og ha i eggedosisen sammen med melk og rapsolje. Bland sammen og hell i formen. Stek i 20 minutter. Avkjøl kakebunnen på en rist.

Så skal man sette sammen kulene.

Du trenger:

  • 150 g kakebunn
  • 2 ss myk nugatti
  • 3 ss Juleaquavit
  • Hakkete nøtter eller kokos

Slik gjør du: Smuldre opp 150 g kakebunn og bland inn nugatti og akevitt. Bruk hendene til å få en deigmasse du kan forme til kuler. Lag små kuler og rull dem i enten hakkete nøtter eller kokos.

Sjokoladekuler1.jpg#asset:16267


Vel bekomme!