Nyheter

Mer miljøvennlig emballasje, Arcus utvider kapasiteten for vin på kartong

Vin på kartong har blitt nordmenns favoritt, og er et viktig bidrag til bedre miljø. -Vin på kartong er mye mer miljøvennlig enn vin på glassflasker, sier Arcus’ David Måsender, konserndirektør for produksjon hos Arcus. Nå utvides kapasiteten for å møte økt etterspørsel.

Arcus er den største leverandøren av vin til Vinmonopolet, og produserer i år ca 3 millioner bokser med god rød- og hvitvin. Det aller meste leveres til Vinmonopolet, men mye selges også til tax-free og eksporten er økende.

-Vi har til nå kunnet fylle ca 24 kartonger i minuttet, men det er mer etterspørsel enn som så, sier Måsender. -Vi har investert i økt kapasitet, og når det nye utstyret er innkjørt kan vi øke til 36 kartonger i minuttet. Det blir det volum av, og vil være et viktig bidrag til miljøet.

Vinene som tappes på kartong, som for eksempel Norges-vinneren Falling Feather, blir fraktet i store 24.000-liters tanker fra California til Arcus’ anlegg på Gjelleråsen. Man slipper dermed å frakte selve emballasjen fra USA til Norge. Men den aller største miljøgevinsten skjer ved at vinen fylles på kartong, og ikke på glassflasker.

-Selv om vi nordmenn er flinke til å resirkulere glassflasker, er det mye mer energi som skal til for å lage glass og å resirkulere glass, enn det er for vin på kartong, sier Måsender. -Glass krever mye varme for å produseres og resirkuleres, prosessen er energikrevende, og bidrar til høyt CO2-utslipp.

-Det er godt å vite at vin på kartong ikke bare er miljøvennlig, men at den holder seg frisk og god i 4-6 uker etter åpning, sier Måsender.