mat

Råvarer i sesong: Blåskjell

Selv om mange av oss forbinder blåskjell med sommer og sol, og iskald hvitvin, er de faktisk aller best om vinteren.

Man kan tilberede blåskjellene på den klassiske måten, dampet i hvitvin eller prøve denne smaksrike varianten, nemlig dampet i akevitt.

Akevittdampede blåskjell

Akevitt passer godt både til og i mat. Ved å tilsette litt akevitt i denne retten vil man, når alkoholen har fordampet, sitte igjen med gode kryddersmaker, som vil komplementere blåskjellene.

Oppskrift:

Nok til 2 som hovedrett, 4-6 som forrett

1 kg ferske blåskjell

3 ss olje

2 finhakket sjalottløk

3 båt hakket hvitløk

1/2 finhakket fennikel

1 ts finhakket dill og/eller estragon

1/2 dl blank akevitt

Salt og pepper

Hvis du ønsker litt mer væske/kraft kan du med fordel ha i et par desiliter hvitvin også.

Slik gjør du:

Skrubb og skyld blåskjellene under rennende, kaldt vann. Kast alle skjell som ikke lukket seg når du har skrubbet dem.

Varm olje over middels varme, og fres sjalottløk, hvitløk og fennikel i 2 til 3 minutter. Ha i halvparten av estragonen/dill, akevitten og blåskjell. Skru opp varmen til middels høy og sett på lokket. La dampe i 6 til 7 minutter, eller til skjellene har åpnet seg. Rist gryta et par ganger underveis, eller kast om på skjellene med en stor sleiv.

Smak til med salt og eventuelt litt mer hvitløk. Hell kraften over skjellene, strø over resten av estragonen/dill og server med brød og aioli. OBS! De skjellene som ikke åpner seg under dampingen må ikke spises