Mat

Råvarer i sesong: Blåskjell

Selv om mange av oss forbinder blåskjell med sommer og sol, og iskald hvitvin, er de faktisk aller best om vinteren.

Godt til grillen

Selv om sommermaten gjerne serveres med mindre alkoholholdig akevitt, kan kryddersterk mat tåle litt alkohol som forsterker kryddersmaken i akevitten.

Til grillmat bør man derfor velge en fatmodnet og krydret akevitt. Det er mye smak i grillmaten, og det er med akevitt som det er med vin. Kraftige retter med mye smak krever en kraftigere vin/akevitt, mens en lettere rett passer til lettere vin/akevitter.

Bytt ut hvitvinen

De fleste sverger nok til hvitvin til rekene, men det går an å prøve seg med lett og lyst øl og en dillakevitt eller blank sommerakevitt til. Blåskjell som gjerne dampes i hvitvin, kan også dampes i akevitt. Ved å tilsette litt akevitt i denne retten vil man, når alkoholen har fordampet, sitte igjen med gode kryddersmaker, som vil komplementere blåskjellene.

Til salt og røkt mat

Spekemat og akevitt -og øl er ikke fremmed for hverandre. Det salte og røkte kjøttet kan tåle en middels kraftig akevitt, som fatlagret sommerakevitt eller Fjøllmat som er litt kraftigere i smaken.

En akevitt passer til det meste, enten i maten eller til maten. Det finnes et hav av varianter der ute, så prøve deg frem og finn din favoritt. Men tommelfingerregelen er: til kraftige kjøttretter på grillen bør man velge en fatlagret og smakrik akevitt, og til lyse og lette sommerretter gå for en blank og lett akevitt.

Og husk, de blanke akevittene kan godt ligge i kjøleskapet og serveres kald, mens de fatlagrede kan godt stå på kjøkkenbenken og serveres romtemperert.

Akevittdampede blåskjell

Oppskrift:

Nok til 2 som hovedrett, 4-6 som forrett

1 kg ferske blåskjell

3 ss olje

2 finhakket sjalottløk

3 båt hakket hvitløk

1/2 finhakket fennikel

1 ts finhakket dill og/eller estragon

1/2 dl blank akevitt

Salt og pepper

Hvis du ønsker litt mer væske/kraft kan du med fordel ha i et par desiliter hvitvin også.

Slik gjør du:

Skrubb og skyld blåskjellene under rennende, kaldt vann. Kast alle skjell som ikke lukket seg når du har skrubbet dem.

Varm olje over middels varme, og fres sjalottløk, hvitløk og fennikel i 2 til 3 minutter. Ha i halvparten av estragonen/dill, akevitten og blåskjell. Skru opp varmen til middels høy og sett på lokket. La dampe i 6 til 7 minutter, eller til skjellene har åpnet seg. Rist gryta et par ganger underveis, eller kast om på skjellene med en stor sleiv.

Smak til med salt og eventuelt litt mer hvitløk. Hell kraften over skjellene, strø over resten av estragonen/dill og server med brød og aioli. OBS! De skjellene som ikke åpner seg under dampingen må ikke spises