Mat

Tequila og tex-mex

Tequila fått et litt ufortjent rykte på seg som en liten versting. Tequila er faktisk ett av det mest allsidige og komplekse brennevinet som finnes, og pares ypperlig med mat.

Tequila er et brennevin som pares godt med mat, men det er først i det siste at den har kapret oppmerksomheten til det kulinariske kjøkkenet. Tequila er fantastisk kompleks og kan tilføre noe helt spesielt til matopplevelsen, gitt at man tenker over hvordan man parer smakene i tequilaen med ingrediensene i maten. Her er det bare å prøve seg frem.

5 ulike tequila

Tequila deles inn i to kategorier, 100% Blue Agave og Tequila Mixto (Mixed). Innunder disse to kategoriene finner vi fem ulike «typer» tequila. Hver og en av de har forskjellige egenskaper og unike smaksprofiler, som på sin måte komplementere et måltid.

1. Tequila Gold

Tequila Gold er vanligvis en Mixto, hvorpå den kun inneholder 51% agave. Fargestoffer og aromastoffer er gjerne tilsatt før tapping, og denne type tequila omtales som en ung og «falsk» tequila. Når det er sagt, finnes det riktig gode tequilaer av denne typen.

Tequila Gold har en kraftig smak, så det er viktig å pare denne smaksrike retter. Denne pare perfekt med krydret mat og meksikanske klassikere, da spesielt tacos.

top-down-photo-of-two-authentic-mexican-tacos-picture-id487123540.jpg#asset:15871

2. Silver Tequila

Dette er tequilaen som de fleste tequila-elskere sverger til. Silver Tequila er en ulagret variant laget av 100% agave, som tilsier at dette er en tequila av reneste form. Med disse tequilaene er agave-smaken veldig til fremtredende, og dens naturlige søthet skinner godt igjennom.

Hvis du skal lage en Margarita, er dette tequila du bør bruke, og i og med at Silver Tequila ikke er fatlagret variant, har den en lett og frisk smak som er perfekt til lettere mat som grønnsaker og fisk.

Denne variantens smaksprofil vil ikke opplevelses dominerende i møte med mat, den vil heller oppleves som en komponent som løfter hele måltidet. Anbefales til Ceviches eller crudos (rå og frisk sjømat)

iStock-884800796.jpg#asset:15872

3. Tequila Reposado

En Reposado Tequila representerer første fasen av "fatlagret" tequila. Tequila er eldet i enten amerikanske eller franske eikefat mellom 2 til 11 måneder. Som et resultat får brennevinet en gylden nyanse og en balansert smak av Agave og fat. Ved at den har ligget å eldet på fat gjør at denne passer ypperlig til krydret mat og kjøtt, gjerne svinekjøtt, som har ligget å godgjort seg på grillen.

kebabs-grilled-meat-and-vegetables-on-wooden-background-picture-id913058752.jpg#asset:15873

4. Tequila Anejo (aged)

Etter å ha ligget å modnet på fat i minst ett år kan en Tequila klassifiseres som "Añejo". Denne aldringsprosessen gjør at tequilaen får en mørkere gul farge, med en balanser og mer kompleks smak. Med sin dype, rike smakprofil, går Tequila Anejos bra med rødt kjøtt og luksuriøse desserter. Tequila Anejo har en rik smak av brent sukker, og passer derfor også ypperlig til smakfulle retter som sparker litt [les: spicy].

*Añejo Tequilaer er også referert til som "aged" og "extra-aged"

grilled-beef-steak-with-rosemary-salt-and-pepper-picture-id499392380.jpg#asset:15874

5. Tequila Extra Añejo (ultra aged)

Tequila Extra Añejoer er noe for seg selv. Modnet på fat i minst tre år, fører til a gjør at tequilaen får en mye mørkere, mahogany-aktig, farge. Tequila Extra Añejoer er en veldig balansert og kompleks, og selv om den pares godt med mat, er denne tequila så spesiell at den helst bør nytes alene.

*Ekstra Añejo Tequilaer er også referert til som "ultra-aged".