Produkthistorie Gammel Dansk

Mannen bak Gammel Dansk Bitter Dram het Jørgen Ketil Asmund, i daglig tale J. K. Asmund. Han døde januar 2013, 97 år gammel.

Utvikling av smaken:

Asmund forteller i et intervju i 1994 følgende: 

”Jeg fikk til oppgave at blande og producere en bitter dram, der var helt sig selv. Mavebittere her hjemme i begynnelsen av 60’erne var utenlandske merker som Jägermeister og Fernet Branca. Det danske sidestykke til disse drikke skulle være bitter, men endelig ikke for skarp. Og ingen smaksgivende ingrediens måtte dominere den totale smaksopplevelse. Vi fikk frie hender.

Resultatet ble Gammel Dansk Bitter Dram bestående av 29 forskjellige urter, krydderier og blomster, 38 % vol., alkohol, vann og 3 måneders lagring.

Etiketten

Den klassiske etiketten med skillingsmerket, toppen med voks og sølvhette og den elegante sølvstripen som binder topp og etikett sammen, er andre sikre kjennetegn på en flaske med ekte Gammel Dansk.

Skillingsmerket er valgt for å signalisere danskhet og dansk historie. 

Sølvstripen som går fra etiketten til sølvhetten er for å skape harmoni i det samlede designutrykket. 

De røde stripene på sølvhetten er påført for å fremheve danskheten og forbindelsen til det danske flagg, Dannebrog. 

Flasken er lukket med en såkalt toppkork, en naturkork påmontert en topp så den er enkel å åpne og lukke for hånd.

I midten av 1990-årene foretok man en markedsundersøkelse med formål å avdekke styrken til Gammel Dansk merket. Da lå Gammel Dansk Bitter Dram på en 3. plass over Danmarks mest kjente varemerker nest etter Dronning Margrethe og TIVOLI.

Gammel Dansk brukes i en av Restaurant NOMA’s signaturdesserter (flere ganger kåret som verdens beste restaurant).

Linie - Ekvator - Historie