Produkthistorie Lysholm Linie aquavit

Verdensvant sjøfarer

Året er 1807. Briggen ”Throndhiems Prøve”, eid av familien Lysholm, kommer hjem til Norge fra seilas til De østindiske øyer. På dekket, den samme lasten med norsk akevitt som da skipet dro. Umulig å selge, sa kapteinen. Sjokket kom da noen åpnet et fat for å smake: Elegante, velbalanserte og velsmakende dråper som lignet lite på det rå brennevinet som i sin tid forlot Trondhjems havn. Jørgen B. Lysholm må ha grunnet lenge på forvandlingen. I 1840 hadde han funnet ut av det: Det var da han første gang tilbød sin Lysholm Linie Aquavit på markedet. Edel vare, modnet på langfart til den andre siden av kloden.

OVER LINIEN. OG OVER LINIEN IGJEN

Siden har den gylne drikken fortsatt å seile. I dag er Lysholm Linie Aquavit Nordens eldste akevittmerke, og det begeistrer stadig flere med sin unike og komplekse smak av karve, anis, eik, sherry, krydderier. 

Til enhver tid er et tusentall gamle sherryfat, fylt av førsteklasses akevitt, på seilas jorden rundt. Fortsatt som dekkslast, men nå på moderne norske linjeskip. Fra Oslo havn til Bremerhaven, til Washington, Sydney, Singapore. Gjennom Panama-kanalen til De karibiske øyer, til europeiske byer og tilbake til Oslo. 32 havner på 120 døgn, og to ganger over ekvator, selve ”linien”. 

Imens utretter de langsomme skiftningene i temperatur og luftfuktighet, de ustoppelige bevegelsene fra bølger og vind, sine stille mirakler i dekkslasten. Smaker av sherry og eik skilles sakte men sikkert ut fra fatenes treverk og over i brennevinet, hemmelighetsfulle prosesser som ingen helt forstår går sin gang. Helt til Lysholms Linie Aquavit er tilbake hos Arcus på Gjelleråsen, klar til tapping, og med den helt spesielle smaken man bare finner hos fullbefaren vare. En karakter som ennå ingen har klart å gjenskape på en enklere måte.

Gilde vs Gilde Er Gammel Dansk norsk?