Lær om Cognac

En omnibus vi har gjennomført viser at selv om 1,6 millioner nordmenn liker cognac, så sier de at de har lav kunnskap om det. Og de vil gjerne vite mer…

50 % av cognackjøpere vet ikke hva VS, VSOP eller XO betyr. Dette er kvalitetsbetegnelser som indikerer for hvor lenge yngste element i blenden må være lagret.

  • VS / Very Special: Det yngste element må være lagret i minst to år
  • VSOP / Very Superior Old Pale: Yngste element er lagret i minst fire år
  • XO / Extra Old: Yngste element er minst seks år. For XO har produsentene selv bestemt at minste alder fra 2018 skal øke til ti år for å sikre kvalitetsopplevelsen av denne eksklusive varianten.

Selv om minstekravet til alder er henholdsvis to, fire og seks år, så er snittalderen som oftest mye høyere. En XO kan ha elementer i seg som er 20-30 år eller mer. 

Cognac er mer allsidig en mange tror. Reiser du til Cognac på sommeren, vil du sannsynligvis få servert det vi i Norge i gamle dager kalte pjolteren: En cognac/tonic – som den er – eller pyntet med ingefær, lime og/eller en strimle agurk. De yngste kvalitetene er best i cocktails, og hvis du skal flotte deg, så anbefales herfra også Kongepjolteren; et par centiliter cognac toppet med champagne.